A legutóbb bemutatott Vivotek FE8181 kamera részletesebb funkciói - A Vivotek panoráma nézet extrákkal

A panoráma kamera egyre népszerűbb a videó megfigyelés területén. A széles látómező, amely jelentősen csökkentheti több kamera alkalmazását egy adott területre, igen költséghatékony megoldás. Két fő technológiai trend van kialakulóban az új generációs panoráma kameráknál. Az első tendencia az egyre alacsonyabb lux teljesítmény elérése IR megvilágítók segítségével. A másik a video tartalom elemzés (VCA) integrálása a kamerába.

IR megvilágítás a panoráma kamerákba

A beépített IR megvilágítókat már széles körben használják számos térfigyelő kamerában az éjszakai rögzítéshez.
Jól látszik, hogy a központi területen sokkal nagyobb a fény sűrűsége, amely gyakran, mint "fehér, vagy vakító fény" jelenik meg, míg a perifériára jelentősen kevesebb fény jut.


A VIVOTEK kifejlesztett egy egyedülálló technológiát, hogy megoldja ezt a problémát. Ahelyett, hogy az IR LED-eket csak hozzászerelték volna az optikához, a Vivotek mérnökei pontosan kiszámított elrendezést és fényerősséget alkalmaztak, hogy a területen egyenletes infravörös fény legyen.

A fenti képen is jól látszik a módosított megvilágítás eredménye, amelyből egyértelműen kiderül, hogy a VIVOTEK egyedülálló infravörös technológiája képes kiküszöbölni a középső fehér vak foltot.
 


VCA (video tartalom elemzés) panoráma kamerákban

Az IP kamerákba beépített  VCA alkalmazás nem új ötlet. Azonban a VCA egy panoráma kamerába alkalmazva teljesen új dolog. Legtöbbször a 360 fokos halszem kamerát a mennyezetre szerelik fel a teljes terület megfigyelésére. Ez az ideális forgatókönyv a vonalátlépés és objektum számlálás funkció működésére. Egy példa az alábbi képen látható.


Amellett, hogy a hagyományos biztonsági felügyeletre összpontosítanánk, akár üzleti célú felhasználása is lehetséges a VCA funkcióknak. Például felhasználhatóak az összegyűjtött adatok, a fogyasztói magatartás elemzésére.



 

A színkód kép alkalmazása

A színkód megmutatja a felügyelt területen az objektumok mozgásának gyakoriságát ezzel is segítve a raktárak, üzletek hatékony megfigyelését.

A fenti tulajdonságainak és számos video analitikai szolgáltatásának köszönhetően a kamera a Vivotek egyik legkeresettebb kamerája lett.