A Salto technikai tréningén jártunk

Az IPCam Technologies idén nyáron a Salto termékeinek hivatalos disztribútora lett. Ennek apropóján júliusban a spanyolországi San Sebastian városban található tervező és gyártó központban jártunk, az elmúlt héten pedig Prágában vendégeskedtünk, ahol a Salto szakmai oktatásán vettünk részt, több közép-európai partnerrel közösen.

Az esemény rendkívül jó alkalmat nyújtott, hogy – Peter Horácik előadásában - mélyebb betekintést nyerjünk a Salto beléptető rendszer rejtelmeibe. Célunk, hogy partnereinknek bemutathassuk mennyire sokrétű a termékpaletta és milyen bonyolultnak tűnő feladatok oldhatóak meg egyszerűen a gyártó eszközei segítségével vezetékmentesen.

A három napos képzés során megismertünk a Salto által fejlesztett Virtual Network (SVN) rendszert, illetve az ehhez tartozó offline és online vezeték nélküli beléptető pontokat, valamint egyeztethettünk a környező országok disztribúciós partnereivel a piaci trendekkel kapcsolatban.

A Salto 2001-ben alakult azzal a céllal, hogy olyan világszínvonalú beléptető rendszert fejlesszenek, amely könnyű használata ellenére rendkívül megbízható és rugalmas felhasználási lehetőséget biztosít, komplex és drága kábelezés szükségessége nélkül. Egy ilyen megoldásnak egyszerűen telepíthetőnek, költséghatékonynak, megbízhatónak és természetesen előremutatónak kellett lennie: így készült el az SVN platform, az első integrált stand-alone, elektronikus zárrendszer, amely akkumulátorról üzemeltethető. A Salto saját hardver és szoftveres megoldása lehetővé teszi olyan vezeték nélküli rendszer létrehozását, amely segítségével a teljes rendszer azonnali élő visszajelzéseket ad az ajtónyitásokat illetően. Illetve a rendszer óriási előnye, hogy fel van készítve különféle szállodai menedzsment programokhoz (PMS) való mélyebb integrációra is, így tökéletes megoldás lehet nagyobb hotelláncok megvalósítása esetén is.

A Salto integrált zárak egyben kártyaolvasóként és beléptető pontként szolgálnak, olyan egyedi mechatronikai rendszert létrehozva, ahol a kártyás nyitást követően a zár emberi erővel, a kilincs lenyomásával történik, akár egy normál zár esetén. Ezen működés lehetővé teszi, hogy akár 3db AA akkumulátor segítségével mindegyik zár képes legyen 2-3 éves működésre egy átlagos irodaház esetén. Ezt követően az akkumulátorok egyszerűen cserélhetőek, ez csupán pár másodpercet vesz igénybe.

A Salto Virtual Network lényege, hogy a stand-alone módban működő zárak képesek különféle titkosított adatok írására és olvasására RFID technolgógia segítségével. Amennyiben a főbb beléptető pontokon online fali olvasókkal kerülnek felszerelésre, úgy azok azonnal képesek a friss beléptető jogokat a felhasználó RFID kártyájára másolni, amely tovább adja ezen információkat az épületben található offline pontok felé. Ezen felül az offline zárak információt biztosítanak a kártya felé a zár nyitási logját illetve az akkumulátor állapotát illetően. Ez által egy rendkívül gyors és biztonságos rendszer építhető ki költséghatékonyan, hiszen online pontokra csak a főbb beléptető pontokon van szükség. Természetesen amennyiben az összes ajtó esetén real-time visszajelzésre van szükség (például szállodák esetében) úgy a teljes rendszer állhat tisztán online zárakból, amelyek wifin keresztül kommunikálnak a központi szerverrel.

A Salto kategóriáján belül Európa legnagyobb forgalmú gyártójává lépett elő az elmúlt években, a prágai technikai oktatás során pedig minket is végleg meggyőzött.

Reméljük, hogy a jövőben minél több projektet valósíthatunk majd meg partnereinkkel a felhasználók teljes elégedettsége mellett!