CCTV trendek 2014-ben

Több forrás szerint a 2014-es esztendő fordulópont lehet a CCTV iparban, ezért áttekintjük a várható trendeket.

1. Széles választék, egyre jobb árakon

A hőkamerák piaca az, ahol úgy tűnik, a legnagyobb a növekedés esélye az elkövetkező néhány évben. Ez a piac nem teljesen tisztázott még, de az elmúlt évek tapasztalatai alapján, 2014-ben jelentős áttörés várható mind a kapcsolódó termékek, mind az áraik terén.

A panoráma kamera kilátások is nagyon ígéretesek. Az eladások száma az utóbbi időben drasztikus növekedést mutat. Különösen azok számára érdekesek, akik nagy területeket, mint például repülőterek, kaszinók és ipari parkok megfigyelésére keresnek megoldást.



2. Videó analitika

Nem elég csak az adatok rögzítése, mivel a felvételek elemzése adott időpontokban nagyon fontos információkkal szolgálhatnak.

Számos biztonsági kameragyártó integrál kameráiba videó elemző funkciókat. Ezek általában nem jól alkalmazhatóak, vagy nem valós a funkció, ezért a biztonsági szakemberek gyakran választják az off-site videó felügyeleti szoftvereket, amelyek a felvételek rögzítése mellett (mozgásérzékelés) akár arcfelismerő funkcióval is rendelkeznek.

3. Crowd sourcing - feladatok kiszervezése és Social media - közösségi média elemzések

Nyilvánvalóan a legnagyobb fejlődés itt megy végbe a CCTV területén 2014-ben! Ennek a fejlődésnek az oka egy szomorú eseményhez kötődik. Mindannyian emlékszünk a tavalyi Boston maratoni bombatámadásra. Ez volt az első alkalom, hogy a rendőrség az okos telefonok adatai alapján is nyomozott. A szociális médiaforrások elemzése pedig nagyon hatékonynak bizonyult.

4. Cloud Video Surveillance (Felhő alapú videó megfigyelés)

A nyugati társadalmakban egyre több és több felhasználó vált felhő alapú megfigyelő rendszerre, de ez a tendencia világszerte megfigyelhető. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy a virtuális szervereken tárolt felvételekhez, bárhol is vagyunk a Földön, megfelelő jogosultságok révén hozzáférhessenek a felhasználók.



5. Audió képesség a biztonsági kamerákban

Mivel a kamerák, több mint 70%-kában (az IHS utolsó jelentése szerint) van audió adattovábbító, egyre több ügyfél számára fontos a CCTV rendszereknél a minél fejlettebb adatátvitel.

6. IP és megapixeles kamerák

Jól ismert trend, hogy az IP kamerák fokozatosan felváltják az analóg kamerákat, ami továbbra is érvényes. Az egyetlen gátló tényező az IP kamerák magasabb ára, de lényeges áresés várható, így segítve a további terjedésüket.

A tendencia természetesen a HD minőségű megapixel kamerák felé mutat, de mivel az ilyen kamerák magukban nem garantálják a jobb minőségű felvételt, lassabb az elterjedésük. Minden kapcsolódó berendezésnek meg kell felelnie a HD megjelenítés feltételeinek, és ez nagyobb költségeket generál.

7. Mobil videó megfigyelő

A legtöbb ügyfélnek szüksége van egy gyors és egyszerű hozzáférést biztosító CCTV rendszerre, melyben az adatok bárhol és bármikor elérhetőek. Ebből kifolyólag a fejlesztők igen nagy hangsúlyt fektettek a mobil videó alkalmazások fejlesztésére. Ez a tendencia megfigyelhető volt már az elmúlt évben is és biztosan kiterjed 2014-re is.

8. H.265 felváltja H.264

Az új kodek valószínűleg fejlettebb lesz az elődjénél a - H.264 - High-end kamerák mégis minden bizonnyal ragaszkodni fognak az MJPEG formátumhoz.