Az IP Cam Tudásbázis 2. első előadása – Idei újdonságok, trendek

Az IP Cam Technologies Kft. 2014. május 8-án rendezte Tudásbázis rendezvénysorozatának második felvonását. A debreceni Aquaticum Hotel adott helyet, ennek a jó hangulatú és családias eseménynek.

Az első előadás első fele az IP Cam idei programjának ismertetéséről szólt. Az idei évben partnereink vásárlási és értékesítési kedvét többféle lehetőséggel szeretnénk ösztönözni.

Pontmánia – most mi is fizetünk Önnek!

Pontmánia programunk keretében minden elköltött nettó 100.000 Ft vásárlás után 1 ponttal jutalmazzuk partnereinket. Pontokat nem csak termékvásárlásért, hanem a rendezvényeinken, illetve oktatásainkon való részvételért is kaphatnak. Az összegyűjtött pontok pedig év végén értékes, népszerű termékekre válthatóak be.

Tudásbázis oktatások

Oktatásaink révén kiemelt értékesítői fokozatot adunk minden olyan partnerünknek, aki szakértőjévé szeretne válni a Vivotek és a Luxriot termékeknek. Az ország egész területére szervezünk oktatásokat, amelyek során elmélyítjük az alapismereteket és persze már professzionális szintű részleteket is ismertetünk.

Az oktatás minimum 8 fő részvételével bármikor igénybe vehető, szeretettel várjuk jelentkezésüket. Az időpont, valamint a részletek egyeztetése kapcsán az info@ipct.hu e-mail címen vehetik fel szakértőinkkel a kapcsolatot.

CCTV trendek

Az előadás második felében a résztvevők Rózsás Balázzsal a 2014-ben várható CCTV trendeket tekintették át.

Mindenekelőtt elmondhatjuk, hogy egyre szélesebb a választék ezen a területen, az árak pedig szerencsére egyre kedvezőbbek. Különösen két termék típusnál tapasztalható drasztikus növekedés az egyre olcsóbb előállításnak köszönhetően.  A hőkamerák piacának bővülése mögött az alkalmazhatóság és a termék árcsökkenése áll. Persze itt is jellemző a nagyobb felbontás és a kompaktabb méret előtérbe helyezése. A panoráma kamerák a nagy felbontásnak, és a sok szoftveres kiegészítésnek köszönhetik sikerüket, hiszen nagy, nyílt területek, üzletházak, terek, raktárak megfigyelésére keresve se találnánk jobbat, ráadásul több fix kamera kiváltására is alkalmasak.

Másodszorra kijelenthető, hogy a videó analitika lett az új „szabvány”. Egyértelmű, hogy ma már a normál mozgásérzékelés minden IP kamera része. Viszont az ezen alapuló adatfeldolgozás, már komoly technológiai újdonság. Személykövetés, arcdetektálás, forgalomfigyelés, objektumfigyelés, elvett/otthagyott tárgykövetés, zóna védelem és még sorolhatnám, mi mindent lehet kiemelni egy felvételből, így felismerve a bűncselekményt és veszélyhelyzeteket.

A harmadik tendencia, amiről érdemes beszélni a Crowd Sourcing, vagyis a feladatok kiszervezése és a Social Media, vagyis a közösségi média elemzések előretörése. Az emberek ma már a való világtól távol, a cyber térben is élik életüket. Sajnálatos külföldi események ráirányították a rendfenntartó szervek figyelmét a közösségi média megfigyelésére és elemzésére. Itt generálódott a legdinamikusabb fejlődés a gyors fejlesztéseknek köszönhetően.

A Cloud Video Surveillance (felhő alapú videó megfigyelés) is mindenképpen szót érdemel. A mobilitás lehetővé teszi, hogy bejárjuk a Földet egy kattintással, és így férünk hozzá adatainkhoz is. A „felhő” technológia lehetővé teszi képeink virtuális tárolása mellett a biztonságtechnikai kamerák felvételeinek gyors elhelyezését, természetesen titkosítás mellett. Tehát bárhol bármikor hozzáférhetünk adatainkhoz.

Jellemző még napjainkban az is, hogy minden gyártó kínál két-irányú hangkommunikációt a kameráiban. Így a megfigyelés mellett, már szóbeli felszólítást és parancsot is adhatunk kameránk segítségével.

Megfigyelhető az is, hogy az IP kamerák gyorsan főlénybe kerültek az analógokkal szemben. Bármilyen hálózatra köthetőek és nagy felbontással rendelkeznek. Kombinálhatóak más digitális eszközökkel, és míg a méretük csökken, addig a megapixelek száma folyamatosan nő. Nem is olyan régen 3 megapixel is elég volt személy és objektum azonosítására, ma már nem ritkák az 5-16 megapixeles IP kamerák sem.

A trendeket áttekintve nem mehetünk el szó nélkül a mobil videó megfigyelő eszközök mellett sem, mint például az okos telefon vagy a tábla PC.  A folyamatos internet kapcsolat révén operációs rendszerre optimalizált alkalmazások sokasága biztosítja számunkra a megfigyelést gyorsan, egyszerűen.

Végezetül megfigyelhető az is, hogy a H.265 felváltja a H.264 kodeket. Az új kodek valószínűleg fejlettebb lesz az elődjénél.

A következő alkalommal betekintést nyerhetnek a második előadás során elhangzottakba is, amely az IP Cam új gyártóit és új termékeit mutatja be.