TELETEK - Új szín az intelligens tűzjelző rendszerek palettáján

TELETEK - Új szín az intelligens tűzjelző rendszerek palettáján
Az optimumra törekedve

Az IP Cam Technologies a piaci igényeket felismerve, a TELETEK intelligens tűzjelző rendszereivel bővítette termékpalettáját, aminek köszönhetően kedvező ár- érték arány megvalósítása mellett kínálunk optimális megoldásokat partnereiknek.

A bolgár gyártó-fejlesztő cég több, mint 25 éves múlttal rendelkezik az elektronikus vagyonvédelmi, tűzjelző és távfelügyeleti eszközök gyártása területén. Forgalmuk 54%-a tűzjelző rendszerek értékesítéséből származik. Számos referenciával rendelkeznek a kisebb és a több ezer érzékelős rendszerek terén.

Színvonalas műszaki megoldások

Központjaik 2 valamint 4 hurokig bővíthetőek. Mindkét eszköz öncímző, hurokként 250 eszköz fogadására alkalmas.  A „kis” központ előlapi kezelőszervekkel és 16 zónát megjelenítő LED sorral, a „nagy” központ redundáns processzorral, tűpontosan kezelhető érintőképernyővel és 96 zónát megjelenítő előlapi LED tablóval rendelkezik. A központok valamint a másodkezelők egymással RS485 fizikai rétegen megvalósuló buszrendszeren keresztül köthetőek össze. A nagy központok akár optikán keresztül is IP hálózatba rendezhetőek egymással, valamint a felügyeleti számítógéppel.

Mindkét központ tartalmazza a szokásos átjelzésekhez használt gyűjtött kimeneteket, 2 felügyelt hangjelző kimenetet, oltórendszer jelzéseinek fogadására alkalmas bemeneteket, valamint 4 db szabadon programozható száraz váltókontaktussal rendelkező relét. A nagy központ RTU MODBUS-on csatlakoztatható épületfelügyeleti rendszerekhez, továbbá a gyártó által forgalmazott Teletek hurokeszközökön kívül System Sensor eszközök fogadására is képes.

A rendszer élesztése

A tűzjelző rendszer telepítés sarkalatos pontja a felszerelt rendszer élesztése, az intelligens eszközök címeinek kiosztása.  A központok többféle képen is támogatják a kialakításra került rendszer élesztését, ezzel segítve a telepítés utolsó fázisát, amire az esetek nagy többségben a legkevesebb idő marad.

  • Izolátor alapú címzés: Izolátorról izolátorra ugrálva a központ a felfűzési sorrendben megcímezi a hurokeszközöket.
  • ID alapú címzés: A hurokeszközök alján elhelyezett ID számot tartalmazó címkét az eszköz elhelyezésekor, a megvalósulási rajz szerinti felszerelés helyére átragasztva építjük ki a rendszert. A központ az ID számokat növekvő sorrendben beolvasva megcímezi az eszközöket.
  • Eszköz és cím felismerés: A hurokeszközöket felszerelés előtt kézi címző egységgel megcímezzük, majd az élesztéskor a központ automatikusan megismeri az eszközöket és címeiket eltárolja.

Az eszközbővítést és cserét a rendszer hasonlóképpen rugalmasan támogatja.

Hurokeszköz kínálat

  1. Szokásos optikai, hő/hősebesség valamint kombinált optikai/hő/hősebesség érzékelők, LPG és földgáz érzékelők. Ezek működése az éjszakai és nappali üzemnek megfelelően a központról paraméterezhető.
  2. Vezérlő és vezérlést fogadó modulok:
  • 240V vezérlésére alkalmas modul
  • izolátor modul
  • 2 kimenet 2 bemenet modul
  • 4 kimenet 4 bemenet modul
  • hagyományos hurokillesztő
  • hangjelző
  • mikro 1 bemenetes cím modul, amely illeszthetővé teszi az összes más gyártó által forgalmazott kontaktus alapú eszközök jelzéseinek fogadását
  1. Intelligens hangjelzők kétirányú izolátorral
  2. Intelligens hang/fényjelzők (EN54-23)
  3. Érzékelő alá szerelhető intelligens hang és hang/fényjelzők (kétirányú izolátorral vagy izolátor nélküli változatban)

Minden hurokeszköz elérhető izolátoros és izolátor nélküli kivitelben, továbbá a modulokkal összetett vezérlés is megvalósítható.


Felmerülő kérdéseikkel kapcsolatban készséggel állunk rendelkezésükre!