Qihan kamerarendszer a járműveken történő bűnmegelőzés szolgálatában

A shenzheni Központi Tömegközlekedési Hatóság a QIHAN Mobil rögzítőit (QH-1011) és visszapillantóba rejtett kameráit (QH-E908) választotta teljes buszhálózatának felügyeletére.

A busz felügyeleti projekt része a kínai "Béke városa" projektnek, amivel hatékonyabbá szerették volna tenni a bűnmegelőzést és a bűnözés elleni küzdelmet.

A rendszer több részből épül fel: a front-end mobil felügyeleti rendszerből, a kommunikációs eszközökből, valamint a megfigyelő állomásokból.
A front-end mobil felügyeleti rendszer magában foglalja a mobilrögzítő egységet, a kamerát, a monitort, a vészjelző gombokat, a riasztó fényt, a ledes visszajelzőt, a mikrofonos fülhallgatót és a GPS helymeghatározó eszközt.
A kommunikációs eszköz tartalmazza a front-end mobil adatátviteli (EDGE/CDMA1X) egységet és az Ethernet hálózati elosztót.


A felügyeleti állomás a felügyeleti szoftverből, a GIS egységből, a média egységből, az adatbázis kiszolgáló berendezésből épül fel. Ez a konstrukció támogatja a többszintű megfigyelést a buszokon. A Városi Közbiztonsági Hivatal és a rendőrség szerint ez a megoldás jól bővíthető, és rugalmasan alkalmazkodik a felhasználói igényekhez.

A beépített mobil rögzítő a mozgó járműben 3-4 kamerához és 3-4 vészjelző gombhoz kapcsolódik. Felügyeleti központ ellenőrzi a buszban a valós időben rögzített és továbbított képeket EDGE / CDMA hálózaton. Figyelembe véve a dual streaming technológia adta lehetőségeket elfogadja D1/ CIF hálózati átvitelt.
Az utastérben nyilvánosan kihelyezett vészjelző gombokat megnyomva lehet pillanatképeket továbbítani a felügyeleti központba; riasztás esetén a hang és kép is rögzítésre kerül, továbbá lehetővé teszi a kétirányú kommunikációt.
Miután feldolgozta a képeket a felügyeleti hálózat, továbbíthatja a busztársaság, a rendőrség, a mobil rendőrségi egység vagy a buszpályaudvar felé. Így akár azonnal reagálhatnak az eseményre.

A rendszer a folyamatos felügyeletnek és az azonnali reagálás lehetőségének köszönhetően tökéletesen alkalmasnak bizonyult a kitűzött cél támogatására. Segít csökkenteni a járműveken történő bűncselekmények számát, megelőzni többek a vandalizmust, és így összességében javítani a közbiztonságot.