Esettanulmány - Avigilon komplett térfigyelő megoldás

Mechelen / Belgium


Egy egész város lakosainak biztonságát garantálni nem kis kihívás. A bűncselekmények, lopások csökkentése függetlenül, hogy lakó-, üdülő- vagy turisztikailag fontos övezetről beszélünk, egyaránt hangsúlyos, amely egy megbízható és fejlett megfigyelő rendszer kiépítésével megfelelően támogatható. Az Avigilon költséghatékony, komplett térfigyelő megoldása minden biztonsági kritériumnak eleget téve segíti a biztonsági törekvéseket.

Kihívás

Garantálni  Mechelen 85.000 emberből álló lakosságának biztonságát. Bűncselekmények, lopások csökkentése elsősorban a turisztikailag fontos területeken valamint megbízható és fejlett megfigyelő rendszer kiépítése a rendelkezésre álló, korlátozott keretből.

A projektben kiemelt termékek

ACC szoftver 29MP HP Pro kamera 2MP HD PTZ kamera Hálózati videó felvevő

 

Megoldás

A városi rendőrség saját kliens gépén keresztül az Avigilon Control Center (ACC) és a gyártó nagy felbontású stream menedzsment szolgáltatásának (HDSM) segítségével felügyeli a kamerarendszert. A már meglévő térfigyelő rendszert 9 darab Avigilon HD kamerával egészítették ki (a 2 Megapixeles PTZ-től kezdve a 29 Megapixeles fix kameráig), hogy a turisztikailag forgalmas üzletek, a városközpont és a múzeumok környéke tökéletes lefedettséget kapjon. A rendszer alkalmas 30 napnyi felvétel tárolására, ezzel elősegítve az események kiértékelését és a rendőrség munkáját.


A rendszer előnye

A rendszer lehetővé tette a rendőrség számára a forgalmas területek hatékony megfigyelését. A 29 Megapixeles kamerák kiválóan lefedik az üzletek minden belépési pontját, továbbá a nagy felbontás miatt tisztán kivehető minden elhaladt ember a területen, ezzel kiküszöbölték a korábbi rendszer problémáit, melyek elsősorban a limitált felbontás és zoom miatt adódtak.

A kamerarendszerért felelős Daniël Dumoulin felügyelő nyilatkozatában szót ejtett a régi analóg és az új Avigilon rendszerről is:
„A korábbi kamerarendszer legnagyobb problémája az volt, hogy kizoomolva – alacsony fokális távolság esetén – lehetetlen volt felismerni a képen szereplő embereket. A mostani Avigilon kamerákkal viszont tökéletes képet kapunk bármilyen fokális távolság esetén. Ennek köszönhetően képesek vagyunk jóval nagyobb területet lefedni. Mechelen egy mindössze 85.000 lakosú város, nem rendelkezünk akkora költségvetéssel, hogy 3-4 emberünk figyelje a kamerákat folyamatosan. Ha most például egy zsebtolvaj lép akcióba, mindenképpen elhalad valamelyik nagyfelbontású kamera látóterében. Akár későbbi bejelentés esetén is vissza tudjuk nézni a felvételeket és tökéletes felismerhető képet kapunk utólagos digitális zoom-ot használva is. A képminőség pontosan olyan, mint amilyenre kollégáimnak és nekem szükségünk volt. Elértük célunkat,  városunk lakói és a látogató turisták is biztonságban tudhatják magukat.”

Költséghatékony megoldás

Korábban, a telepített analóg rendszer mellett komoly problémát jelentett a nagy számban elkövetett bolti lopások felgöngyölítése, mivel nem volt tisztán kivehető maga az elkövető személye sem. Abban az esetben volt hatékony a rendszer, mikor az esemény elkövetésekor - valós időben - volt olyan személy, aki éppen figyelte a rendszert és azonnal tudott reagálni.

A nagy felbontású Avigilon HD Pro kameráknak köszönhetően sokkal kevesebb biztonsági kamera letelepítésére volt szükség a nagyobb területek lefedéséhez, mivel a digitális zoom funkciójuk használatával is kiválóan értékelhető képet kaphat a rendőrség az elkövető(k)ről.  A telepítés ez által jóval gyorsabb, egyszerűbb és költséghatékony volt.


A telepített rendszer felépítése

Az Avigilon video encoder segítségével implementálták a korábbi analóg rendszer egy részét az Avigilon video encoder eszközével, ami az IP kamerákkal együtt kapcsolódik az Avigilon szerverhez. Ehhez helyi illetve távoli hálózaton keresztül csatlakoznak a kliensek.

Az átadott rendszer nagymértékben csökkentette a bűncselekményeket Mechelen városában, így az ott élő emberek és látogatók biztonságban tudhatják értékeiket.